Rotunda - Ford's fantastiske udstillingsbygning

ROTUNDA - Ford's fantastiske udstillingsbygning fra 1934

Den helt utrolige bygning - Rotunda - blev bygget til Ford Motor Company's deltagelse på verdensudstillingen i Chicago i 1934. Det var ikke blot en 2-dages udstilling - nej, udstillingen varede fra 20. maj til 1. november 1934, altså i ca. 5 måneder. Udstillingen blev besøgt af 38 millioner mennesker. Her viste Ford sin totale dominans, og det var da også firmaets hidtil dyreste "optræden" overfor publikum.

Rotunda bygningen var 275 meter lang, 65 meter bred og højden var det samme som en 12-etagers bygning.

Rotunda blev placeret på Michigan-søens bred og stod som et vartegn for Ford Motor Company. Om aftenen udstrålede bygningen et hav af lys fra et batteri på 24 stk. 36" projektører med en samlet lysstyrke på 30 millioner lys. Lyset fra Rotunda bygningen kunne ses i mange kilometers afstand. På udstillingen kunne publikum også se en tro kopi af Henry Ford's første værksted på Bagley Avenue i Detroit og den berømte første Ford bil bygget i 1893 af Henry Ford.

Da udstillingen i Chicago var forbi, blev den kæmpe store Rotunda bygning pillet ned og fragtet hjem til Ford Motor Company, hvor den blev genopstillet og fungerede som modtagelsesbygning for alle, der besøgte firmaet. Under 2. verdenskrig blev Rotunda benyttet til administration for det amerikanske militær. Efter krigens afslutning blev bygningen renoveret, og fungerede fint indtil den skæbnesvangre 9. november 1962, hvor bygningen nedbrændte fuldstændig.

Tænk engang at Ford Motor Company dengang i de tidlige 1930'ere havde visioner og penge til at opføre denne fantastiske bygning, samt at flytte den fra biludstilling til biludstilling. I dag - i det herens år 2013 - har bilfabrikkerne ikke visioner eller penge til den slags.

Det kniber også gevaldigt at arrangere biludstillinger her i Danmark, f.eks. som vi gjorde i de gode gamle dage i Forum og i Bella Center.

Bilens MAGI er helt væk, bilen er blot et transportmiddel!

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

27.12 | 13:55

Hej
Er bilen mon til salg?

...
20.05 | 08:38
Som tiden dog går har modtaget 9
20.05 | 08:16
HP-bilnostalgi.dk har modtaget 55
22.09 | 18:39
Ford Motor Company har modtaget 1
Du kan lide denne side